Styl
Słodkie, bardzo bogate, aromatyczne
Pochodzenie
Północno-wschodnie Węgry, region Tokaj
Parowanie
Solo lub z deską serów pleśniowych
Rekomendacje
Srebrny medal Decanter
265 zł
Słodkie, bardzo bogate, aromatyczne
Północno-wschodnie Węgry, region Tokaj
Solo lub z deską serów pleśniowych
Srebrny medal Decanter
Na stanie
Nasz Tokaj Aszu powstał z trzech odmian. Furmint to najczęściej uprawiany szczep w regionie Tokaju, wyróżnia się charakterystycznym, wyrazistym aromatem i dobrą kwasowością. Muskateller, to starożytna odmiana winorośli z rodziny Muscatów, która odpowiada za pikantne posmaki gałki muszkatołowej. Hárslevelű daje bardzo aromatyczne, pełne wina, z nutami dojrzałych owoców, miodu i ziół. W tym winie można też odnaleźć nuty suszonych owoców, rodzynek oraz kwiatu lipy.
To wino pochodzi z regionu Tokaj, na połnocnym-wschodzie Węgier, wzdłuż granicy ze Słowacją. Tokaj od dawna jest najbardziej znanym i szanowanym regionem winiarskim Węgier. Międzynarodową sławę zyskał przede wszystkim dzięki oleistym winom deserowym o tej samej nazwie. Wina z tego regionu cieszą się na Węgrzech takim szacunkiem, że węgierski hymn narodowy zawiera prośbę o urodzaj dla tych winnic.
Kraj | Węgry |
---|---|
Region | Tokaj |
Kolor | białe |
Wytrawność | słodkie |
Szczep | Furmint, Hárslevelű, Muscat Blanc à Petits Grains |
Rocznik | 2016 |
Pojemność | 500 ml |
Alkohol | 11.0% |
Apelacja | Tokaji P.D.O. |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.