Styl
Esencjonalne, intensywne w kolorze i smaku, zbalansowane, z wyraźnymi taninami
Pochodzenie
RPA, Prowincja Przylądkowa Zachodnia, gmina Stellenbosch
Parowanie
Grillowane mięsa, wyraziste dania i twarde sery
Rekomendacje
Luca Maroni 92 pkt
119 zł
Esencjonalne, intensywne w kolorze i smaku, zbalansowane, z wyraźnymi taninami
RPA, Prowincja Przylądkowa Zachodnia, gmina Stellenbosch
Grillowane mięsa, wyraziste dania i twarde sery
Luca Maroni 92 pkt
Na stanie
Silverboom to klasyczny Cabernet Sauvignon. Bogate, skoncentrowane wino o ciemnej, niemal atramentowej barwie, wyraźnych taninach i zauważalnej kwasowości. Ze względu na uprawę w cieplejszym klimacie, nie znajdziemy tu charakterystycznych dla francuskich Cabernetów nut zielonej papryki. Intensywnie owocowe, z typowymi dla Caberneta nutami czarnej porzeczki dopełnionymi aromatami przypraw korzennych.
Stellenbosch to najbardziej uznany region winiarski w RPA. Pofałdowany teren, z licznymi wzgórzami i dolinami, zapewnia dobre nasłonecznienie winnicom. Granitowe podłoże z wysoką zawartością gliny gwarantuje odpowiednie nawodnienie. Najpopularniejszą odmianą w regionie jest właśnie Cabernet Sauvignon. Doświadczenie w uprawie tego szczepu oraz ciepły i słoneczny klimat zaowocowały winem o intensywnym, ale zbalansowanym charakterze.
Grona zbierane są z końcem marca, kiedy w RPA zaczyna się jesień. Zbiory odbywają się wczesnym rankiem. Po ich zakończeniu, grona są delikatnie gniecione. Następnie następuje 36-godzinna maceracja skórek i odbywająca się w stalowych zbiornikach fermentacja zachodząca w kontrolowanej temperaturze. Po jej zakończeniu wino spędza 8 miesięcy w dębowych beczkach, gdzie nabiera przyjemnych przyprawowych nut.
Kraj | RPA |
---|---|
Region | Stellenbosch |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Cabernet Sauvignon |
Rocznik | 2019 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 15.0% |
Apelacja | W.O. Stellenbosch |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.