Szczep
Nasze Sauternes powstaje z owoców dwóch odmian: Semillon i Sauvignon Blanc. Semillon jest podstawą tego wina. Jego cienka skórka jest podatna na szlachetną pleśń, która odpowiada za bazę o dobrej budowie, z aromatami miodu i moreli. Sauvignon Blanc uzupełnia to połączenie solidną dawką kwasowości oraz charakterystycznymi ziołowymi aromatami, dając winu przyjemną świeżość, która balansuje oleistą słodycz.
Pochodzenie
Poza czerwonymi wytrawnymi winami, Bordeaux słynie również z wyjątkowych białych win słodkich, które powstają wokół Sauternes. Zaliczane są do najbardziej prestiżowych, długowiecznych i po prostu najsmaczniejszych win deserowych na świecie. Do ich powstania wymagane są szczególne warunki, a jednym z najważniejszych jest pojawienie się na gronach szlachetnej pleśni. Okolice Sauternes słyną z porannej mgły, która sprzyja jej powstawaniu na gronach.
Wytwarzanie
Uprawa winorośli prowadzona jest ręcznie, tradycyjnymi metodami. Wstępna selekcja gron na etapie ich wzrostu prowadzi do koncentracji smaków i cukru w owocach. Podczas zbiorów każde grono ocenia się indywidualnie pod kątem dojrzałości oraz obecności szlachetnej pleśni, odpowiadającej za pożądane miodowe aromaty. Zbiory wymagają zwykle od trzech do pięciu tur, tak by każdy owoc był zebrany w odpowiednim stadium. Ta pieczołowitość w produkcji daje efekty w postaci wyjątkowego słodkiego wina.
Na razie nie ma opinii o produkcie.