Przyjemnie orzeźwiające, łagodnie wytrawne wino o delikatnych bąbelkach. Przystępne i mocno owocowe, z aromatami jabłka i gruszki.
Wina Prosecco powstają z odmiany Glera, uprawianej niemal wyłącznie we Włoszech i wykorzystywanej przede wszystkim do produkcji win musujących. Glera to bardzo wydajne winogrono, które późno dojrzewa. Zachowuje wysoką kwasowość i ma dość neutralne podniebienie, dzięki czemu tak dobrze sprawdza się w winach musujących. Ma nuty jabłka, gruszki i białej brzoskwini. Nasze Prosecco jest bardzo zbalansowane, lekkie i przyjemnie owocowe.
Veneto, czyli Wenecja Euganejska to ciekawy i zyskujący na znaczeniu region winiarski w północno-wschodnich Włoszech. Geograficznie, klimatycznie i winiarsko stanowi przejście od alpejskiego chłodu północy do słonecznej środkowej i południowej części Włoch. Region ten jest najbardziej znany z potężnych czerwonych win Amarone oraz skrajnie odmiennego, lekkiego i owocowego białego wina musującego Prosecco.
Delikatne bąbelki, czyli dwutlenek węgla powstają w Prosecco w wyniku wtórnej fermentacji drożdży i cukru w kadziach. Zanim doszło do tej fermentacji winogrona były tłoczone tradycyjnie i następnie poddane fermentacji w kontrolowanej temperaturze. Produkcja wina musującego, w zbiornikach ze stali nierdzewnej nosi nazwę od nazwiska jej twórcy – metoda Charmata.
Strona Kategorii - Kod kraju | it |
---|---|
Kraj | Włochy |
Region | Veneto |
Kolor | białe |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Glera |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 11.0% |
Apelacja | Prosecco D.O.C. |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.