Delikatne, przyjemnie owocowe i z lekką słodyczą na finiszu. Aromaty moreli i brzoskwini z nutami kwiatowymi.
Pigalle Victoria powstaje z trzech charakterystycznych dla Hiszpanii odmian winogron: Macabeo, Xarello i Moscatel. Macabeo odpowiada za świeżość i aromaty kwiatowe. Xarello, cenione za zachowywanie dobrej kwasowości, nadaje winu pełni smaku. A Moscatel dodaje koncentracji, elegancji i pikanterii. W czasie zbiorów winogrona były w pełni dojrzałe. Przed butelkowaniem do wina dodano pozostawiony niesfermentowany zagęszczony moszcz, co nadało mu przyjemnego słodkiego finiszu.
Penedès to najważniejszy obszar uprawy winorośli w Katalonii, w północno-wschodniej Hiszpanii. Dominują tu uprawy białej winorośli. Wpływ Morza Śródziemnego i Pirenejów powoduje tworzenie się mikroklimatów sprzyjających uprawie jakościowych winogron. Do najpopularniejszych szczepów należą Macabeo, Xarell, Moscatell, z których powstało nasze Pigalle Victoria.
Kraj | Hiszpania |
---|---|
Strona Kategorii - Kod kraju | es |
Region | Katalonia |
Kolor | białe |
Wytrawność | półwytrawne |
Szczep | Blanco Macabeo, Moscatell, Xarel |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 12.0% |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.