Szczep
Pinot Noir to dominujący czerwony szczep Burgundii, obecnie uprawiany w regionach winiarskich na całym świecie. Ta wcześnie dojrzewająca odmiana najlepiej rośnie w chłodnym i umiarkowanym klimacie, co skutecznie wykorzystują winiarze z Austrii. Typowy aromat Pinot Noir jest dyskretny, z nutami czerwonych owoców, truskawki, maliny, wiśni morello oraz leśnej ziemi i suszonych śliwek. Pinot Noir można wytwarzać w różnych stylach, od lekkich i owocowych win z nutami czerwonych wiśni po złożone i ziemiste ze smakami przypraw i runa leśnego.
Pochodzenie
Burgenland to najbardziej wysunięty na wschód region winiarski Austrii, położony wzdłuż granicy z Węgrami. Klimat regionu, ze słonecznym latem i wpływem ciepłego powietrza znad Kotliny Panońskiej, stwarza doskonałe warunki uprawy winorośli. Winiarze z Burgenlandu znani są z połączenia codziennej ciężkiej pracy i odwagi do eksperymentowania, czego efektem są najwyższej jakości wina.
Na razie nie ma opinii o produkcie.