Słodkie, świeże, złożone, z dobrą kwasowością i cytrusowym posmakiem. Aromaty brzoskwini, liczi, owoców cytrusowych.
Nasz Pigalle Auslese to nieczęsto spotykane połączenie. Chardonnay, które znajdziemy w większości regionów winiarskich świata odpowiada w tym winie za aromat jabłka oraz kwiatów. Riesling daje dobrą kwasowość i wyraźne nuty owoców cytrusowych. Scheurebe to aromatyczny szczep, który uzupełnia to trio o wyraźny bukiet owoców tropikalnych i pestkowych.
Burgenland to najbardziej wysunięty na wschód region winiarski Austrii, położony wzdłuż granicy z Węgrami. Klimat regionu, ze słonecznym latem i wpływem ciepłego powietrza znad Kotliny Panońskiej, stwarza doskonałe warunki uprawy winorośli. Winiarze z Burgenlandu znani są z połączenia codziennej ciężkiej pracy i odwagi do eksperymentowania, czego efektem są najwyższej jakości wina.
Botrytis cinerea, która jest podstawą tego słodkiego wina ma idealne warunki do rozwoju w Burenlandzie. Jesienią kiście pozostają na winorośli tak długo, jak to możliwe, co powoduje zebranie naturalnego cukru w winogronach. Botrytis cinerea przenika przez skórki winogron i odżywia się sokiem, woda wyparowuje przez otwory, a winogrona kurczą się do rodzynek. Pozostały cukier, kwasowość i ekstrakt stają się niezwykle skoncentrowane. W rezultacie powstało to bardzo intensywne, słodkie, a jednocześnie orzeźwiające wino.
Kraj | Austria |
---|---|
Strona Kategorii - Kod kraju | at |
Region | Burgenland |
Kolor | białe |
Wytrawność | słodkie |
Szczep | Chardonnay, Riesling, Scheurebe |
Rocznik | 2018 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 10.5% |
Apelacja | Burgenland |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.