Darmowa dostawa od 300 zł | Wysyłka w 24h | Bezpieczne płatności SSL | Zwroty do 30 dni

Pago de Carraovejas

189 

Styl wina
Styl

Eleganckie, esencjonalne, o aksamitnych taniach i piknatnym, długim finiszu

Region winiarski
Pochodzenie

Północna Hiszpania, dolina Duero, okolice Peñafiel

Dopasowanie wina i jedzenia
Parowanie

Dania z jagnięciny, dziczyzny, dojrzałe owcze sery

Rekomendacje i nagrody wina
Rekomendacje

Robert Parker 93 pkt, Vivino 4.5, Top 1% win świata

Fioletowy kolor naszego Pago jest już wyjątkowo „gęsty”.

Bukiet ujawnia bogactwo aromatów. Pachnie fiołkami i różami, nutami świeżo prażonych tostów i rozmarynu, delikatnymi gorzkimi aromatami kawy i gorzkiej czekolady, tytoniu i drzewa cedrowego.

Aksamitne, miękkie taniny łączą się z orzeźwiającą świeżą kwasowością. Eleganckie nuty ciemnych owoców dopełniają delikatne ziołowe przyprawy oraz czekoladowe i pieprzowe niuanse.

Na stanie

  
Szczep

Tempranillo to wiodąca odmiana czerwonych winogron w Hiszpanii. Jest szeroko uprawiana w północnej i środkowej Hiszpanii, często pod różnymi synonimami. Winogrona te mają grubą skórkę i średni poziom kwasowości, dlatego potrzebują dużej ilości ciepła, aby rozwinąć swój aromat. Uprawy Tempranillo najlepiej sprawdzają się na obszarach, gdzie letnie temperatury są łagodzone przez morze lub wysokość nad poziomem morza, jak w regionie Navarra. Rdzeń tego wina to właśnie winogrona Tempranillo, uzupełnione w 6% Cabernet Sauvignon i 4% Merlotem.

Pochodzenie

Ribera del Duero to region winiarski położony w północnej Hiszpanii. Swoją reputację zawdzięcza w dużej mierze wysokiej jakości czerwonym winom z winogron Tempranillo. Ribera del Duero jest odcięta od wpływów morskich pierścieniem gór. Ma krótkie, gorące i suche lata oraz bardzo mroźne zimy. Winnice znajdują się w najwyższej części Mesety Iberyjskiej, na wysokości ponad 850 metrów. Taka wysokość zapewnia regionowi niskie temperatury w nocy przez cały rok, co pomaga zachować kwasowość i świeży owocowy smak winogron.

Wytwarzanie

Winogrona do produkcji naszego Pago były starannie wyselekcjonowane i ręcznie zebrane. Tłoczone nastąpiło bez wcześniejszego wyciskania soku, aby uzyskać najczystsze i najświeższe aromaty jagód. Po fermentacji w stalowych kadziach z wyłącznie autochtonicznymi winiarnii, nastąpiła 12-miesięczna rafinacja w drobnoziarnistych, półnowych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Wino zostało zabutelkowane wiosną 2019 roku.

Kraj

Hiszpania

Region

Ribera del Duero

Kolor

czerwone

Wytrawność

wytrawne

Szczep

Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo

Rocznik

2017

Pojemność

750 ml

Alkohol

15.5%

Apelacja

Ribera del Duero D.O.

Dostępność

24h

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Dodaj opinię

Napisz pierwszą opinię o „Pago de Carraovejas”

Aktualizuje…
  • Brak produktów w koszyku.