Szczep
Tempranillo to wiodąca odmiana czerwonych winogron w Hiszpanii. Jest szeroko uprawiana w północnej i środkowej Hiszpanii, często pod różnymi synonimami. Winogrona te mają grubą skórkę i średni poziom kwasowości, dlatego potrzebują dużej ilości ciepła, aby rozwinąć swój aromat. Uprawy Tempranillo najlepiej sprawdzają się na obszarach, gdzie letnie temperatury są łagodzone przez morze lub wysokość nad poziomem morza, jak w regionie Navarra. Rdzeń tego wina to właśnie winogrona Tempranillo, uzupełnione w 6% Cabernet Sauvignon i 4% Merlotem.
Pochodzenie
Ribera del Duero to region winiarski położony w północnej Hiszpanii. Swoją reputację zawdzięcza w dużej mierze wysokiej jakości czerwonym winom z winogron Tempranillo. Ribera del Duero jest odcięta od wpływów morskich pierścieniem gór. Ma krótkie, gorące i suche lata oraz bardzo mroźne zimy. Winnice znajdują się w najwyższej części Mesety Iberyjskiej, na wysokości ponad 850 metrów. Taka wysokość zapewnia regionowi niskie temperatury w nocy przez cały rok, co pomaga zachować kwasowość i świeży owocowy smak winogron.
Wytwarzanie
Winogrona do produkcji naszego Pago były starannie wyselekcjonowane i ręcznie zebrane. Tłoczone nastąpiło bez wcześniejszego wyciskania soku, aby uzyskać najczystsze i najświeższe aromaty jagód. Po fermentacji w stalowych kadziach z wyłącznie autochtonicznymi winiarnii, nastąpiła 12-miesięczna rafinacja w drobnoziarnistych, półnowych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Wino zostało zabutelkowane wiosną 2019 roku.
Na razie nie ma opinii o produkcie.