Szczep
Muskat Aleksandryjski to starożytny szczep, pochodzący prawdopodobnie z północy Afryki. Odmiana jest uznawana za jedną z najbardziej aromatycznych w winiarskim świecie. Pachnie owocami tropikalnymi, skórką i kwiatem pomarańczy oraz miodem. Muskat Aleksandryjski uprawiany w ciepłym klimacie Chile ma idealne warunki dla późnych zbiorów i produkcji doskonałego wina słodkiego.
Pochodzenie
Dolina Itata leży w podobnej odległości od równika, co południe Hiszpanii i region środkowego wybrzeża Kalifornii. Nazwa miasta Chillán w lokalnym języku oznacza „osadzone na słońcu”. Gorący klimat łagodzony jest wpływem bliskości Pacyfiku, tworząc doskonałe warunki do uprawy. Do najpopularniejszych szczepów tego regionu należy właśnie Muskat Aleksandryjski.
Wytwarzanie
Owoce do produkcji tego wina zbierane były dopiero, gdy stały się wyraźnie przejrzałe, podsuszone i pokryte botrytis cinerea, czyli szlachetną pleśnią. Tworzy ona nakłucia w skórce owocu, pozwalając odparować wodzie i koncentrując w gronach cukier i aromaty, w tym charakterystyczne nuty miodowe. Ręcznym zbiorom towarzyszyła staranna selekcja gron. Do fermentacji mogły trafić wyłącznie te spełniające rygorystyczne kryteria.
Na razie nie ma opinii o produkcie.