Szczep
Malvasia to starożytny szczep, którego pochodzenie należy wiązać z Grecją. Nie jest to łatwa w uprawie winorośl, jest wrażliwa na choroby oraz daje skromne plony. Wina z tego szczepu charakteryzuje dobre ciało, średnia kwasowość, aromaty owoców cytrusowych, oraz nuty kwiatowe.
Pochodzenie
Asti to region winiarski, w Piemoncie w północno-zachodnich Włoszech. Region czerpie dla winnic wszystko co najlepsze ze swojego położenia. Świeża morska bryza, lekkie deszcze na wiosnę, gorąca i wilgotna pogoda latem, gęsta mgła jesienią, pozwalają na uprawę jakościowych winogron. Ta różnorodność klimatu doskonale komponuje się z odmianą gleby, która obejmuje piaski morskie i margle gliniaste. Wina z Asti są słodkie, musujące, ubogie w alkohol (ok. 7%) i bardzo owocowe. Nie czerpią korzyści ze starzenia się, należy je pić tak młodo, jak to tylko możliwe.
Na razie nie ma opinii o produkcie.