Szczep
Moscato we Włoszech, Moscatel w Hiszpanii i Portugalii czy Muscat to nazwa jednej z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych rodzin winorośli na świecie. Nie ma jednego „prawdziwego” Muskata, ale wiele wcieleń, z których każda ma swój własny regionalny niuans i charakter. Z reguły Muscat preferuje ciepły klimat i dobrze rozwija się w typowych śródziemnomorskich regionach. Najlepsze przykłady pochodzą z Włoch, Francji i Hiszpanii. Włoskie Moscato Bianco jest słodkie, złożone, o aromacie świeżego melona i niuansach miodowo-korzennych.
Pochodzenie
Asti to region winiarski, w Piemoncie w północno-zachodnich Włoszech. Region czerpie dla winnic wszystko co najlepsze z swojego położenia. Świeża morska bryza, lekkie deszcze na wiosnę, gorąca i wilgotna pogoda latem, gęsta mgła jesienią, pozwalają na uprawę jakościowych winogron. Moscato d´Asti jest jednym z najbardziej ściśle kontrolowanych i regulowanych DOCG we Włoszech. Wina z tej apelacji są słodkie, musujące, ubogie w alkohol (ok. 7%) i bardzo owocowe. Nie czerpią korzyści ze starzenia się, należy je pić tak młodo, jak to tylko możliwe.
Na razie nie ma opinii o produkcie.