Szczep
Shiraz jest najczęściej uprawianym szczepem w Australii. To odmiana pochodząca z francuskiej doliny Rodanu, dająca wina dobrze zbudowane, o intensywnej barwie, wyraźnych taninach i bogatym aromacie. Jagoda, czarna porzeczka i nuty czekolady, uzupełnione pieprzem i pikantnymi akcentami, to typowy australijski Shiraz.
Pochodzenie
Viktoria leży na południowo-wschodnim krańcu Australii. Początki winiarstwa w Wiktorii, podobnie jak w Kalifornii, związane są z odkryciem złóż złota w XIX wieku i napływem europejskich osadników. Gorący klimat regionu łagodzony jest przez silny wpływ oceanu zapewniając doskonałe warunki do upraw winorośli.
Wytwarzanie
Moon Shiraz powstaje przy wykorzystaniu metody ripasso, wywodzącej się z włoskich tradycji winiarskego regionu Valpolicella. Wino poddawane jest dodatkowej fermentacji wywołanej przez dodanie specjalnie w tym celu podsuszonych gron przypominających rodzynki. Następnie wino dojrzewało w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu, co dodało mu aromatów słodkich przypraw.
Na razie nie ma opinii o produkcie.