Szczep
Verdicchio to biała odmiana winorośli typowa dla środkowych Włoch i regionu Marche, gdzie uprawiana jest od setek lat. Jest to wszechstronny szczep, wykorzystywany zarówno do win lekkich i łatwych, jak i do bardziej złożonych, godnych starzenia butelek. Cechą wspólną tych stylów jest charakterystyczny migdałowy posmak, któremu mogą towarzyszyć gorzkie nuty w młodym wieku lub bogata, słodka nuta marcepanu w miarę dojrzewania wina. Ta druga sytuacja ma miejsce w przypadku Magari.
Pochodzenie
Marche to region w środkowo-wschodnich Włoszech. Ma kształt zbliżony do trójkąta, którego dłuższe boki tworzą Apeniny na zachodzie i Morze Adriatyckie na wschodzie. Jest regionem o dużej różnorodności warunków glebowych i klimatycznych odpowiednich do udanej uprawy winorośli. Świetnym przykładem są pofałdowane przybrzeżne wzgórza wokół Ancony, gdzie położone są winnice, z których zebrano winogrona do produkcji tego wina. Region Marche najczęściej kojarzony jest z winami białymi z odmian Trebbiano oraz Verdicchio.
Wytwarzanie
Magari powstaje z owoców pochodzących ze zbiorów prowadzonych dopiero na przełomie listopada i grudnia, kiedy kiście zostały już pokryte szlachetną pleśnią botrytis cinerea. To ona odpowiada za miodowe i nektarowe aromaty w tym winie. Po fermentacji część wina trafiła do drewnianych beczek, którym zawdzięczamy aromaty wanilii. Pozostała część dojrzewała w neutralnym zbiorniku stalowym, zachowując dzięki temu naturalne aromaty szczepu Verdicchio – pigwę oraz nuty migdałowe. Odważne decyzje i ciężka praca winiarza przyniosły niepowtarzalne i potężne białe wino o bogatych i złożonych aromatach.
Na razie nie ma opinii o produkcie.