Szczep
Grenache Blanc to jasna mutacja winogron Grenache Noir. Chociaż pochodzi z północno-wschodniej Hiszpanii, Grenache Blanc jest najbardziej znany ze swojej roli w południowo-francuskich winach białych, w szczególności jako członek mieszanki Châteauneuf-du-Pape. Charakteryzuje się aromatem zielonego jabłka i owoców pestkowych. Ten szczep jest bardzo wrażliwy na terroir, więc może wykazywać zmienność, w zależności o warunków jakie ma w winnicy.
Pochodzenie
Dolina Rodanu to kluczowy region winiarski w południowo-wschodniej Francji. Biegnie wzdłuż północno-południowego biegu Rodanu przez prawie 240 km, od Lyonu do delty Rodanu, w pobliżu wybrzeża Morza Śródziemnego. Winnice położone w okolicy wioski Laudun charakteryzują się glebami gliniasto-piaszczystymi, często pokrytymi żwirem lub kamieniami, o dużej sile drenażu, które nadają winu dużo świeżości. Klimat jest tu zbliżony do śródziemnomorskiego z silnym wpływem mistralu, dzięki czemu winorośl korzysta z wysokich temperatur i nie cierpi z powodu wilgoci.
Wytwarzanie
Dojrzałe winogrona zostały zbierane ręcznie, wcześnie rano, aby zapewnić ich maksymalną świeżość. To wino dojrzewa na drobnym osadzie drożdżowym, aby nadać mu krągłości i elegancji, które doskonale współgrają z aromatyczną świeżością. Butelkowanie odbywa się w lutym po zbiorach, a cuvée trafia na rynek nie wcześniej niż po miesiącu dojrzewania w butelce.
Na razie nie ma opinii o produkcie.