Szczep
Merlot to przystępny, owocowy szczep o miękkich taninach i wrażeniu owocowej słodyczy. Zdobył popularność na całym świecie dzięki delikatności i niskiej zawartości garbników. Preferuje chłodne klimaty, ale świetnie aklimatyzuje się w cieplejszych regionach świata. Uprawiany w słonecznej Italii daje wina pełne, z nutami ciemnych owoców, głównie jagód i śliwek. Nasz włoski Merlot lubi się z beczką, której zawdzięcza nuty kakao i wanilii.
Pochodzenie
Wenecja Euganejska (Veneto) to region winiarski w północno-wschodnich Włoszech. Geograficznie, klimatycznie i winiarsko stanowi przejście od alpejskiego chłodu północy do słonecznej środkowej i południowej części Włoch. Werona cieszy się umiarkowanym klimatem, szerokość geograficzna jest zbliżona do Bordeaux i daje świetne warunki do uprawy czerwonych odmian.
Wytwarzanie
To wino powstało z winorośli uprawianej na wzgórzach Berici, które mają od 15 do 45 lat. Po zbiorach, starannej selekcji gron i fermentacji nasz Merlot leżakował w beczka z francuskiego dębu o pojemności 225l. Były to beczki z drugiego użycia, dzięki czemu wino jest nadal soczyście owocowe, ale towarzyszą mu miękkie taniny oraz nuty czekolady i wanilii.
Na razie nie ma opinii o produkcie.