Szczep
Mourvèdre, a w rodzimej Hiszpanii Monastrell jest dominującą odmianą w Alicante. Szczep uprawiana od wieków w winnicach na całym zachodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Mourvedre lubi ciepły, suchy klimat i ma małe, gruboskórne jagody – podręcznikowa kombinacja do produkcji win o intensywnym kolorze i wysokim poziomie taniny. Ciepły klimat Alicante wygładził taniny w naszej Gran Allegranzie, dając wino o jedwabistej teksturze.
Pochodzenie
Alicante położone jest w południowo-wschodnim zakątku Hiszpanii, gdzie graniczy z Morzem Śródziemnym. Klimat jest tutaj kontynentalny i suchy, a lato bardzo gorące, z temperaturą często przekraczają 35°C. Monastrell dobrze rozwija się w tych warunkach i jest najczęściej sadzoną odmianą w regionie.
Wytwarzanie
Winogrona Monastrell, użyte do produkcji tego wina zebrano z 40-letnich krzewów. Zbiór odbył się ręcznie na początku listopada. Winogrona były delikatnie wyciskane i odszypułkowane. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 24 – 26°C odbyła się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Czas maceracji wyniósł 12-15 dni. Około 15% wina dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu.
Na razie nie ma opinii o produkcie.