Gęste i oleiste, eleganckie wino dojrzewające w akacjowej beczce, z nutami kwiatów i miodu przeważającymi nad owocowymi aromatami.
Grüner Veltliner to najważniejszy szczep Austrii. Odmiana ta szczególnie dobrze rośnie na głębokich glebach lessowych, których nie brakuje w Burgenlandzie. Nazwa szczepu pochodzi od koloru jego winogron, które mają zielonożółtą barwę. Grüner Veltliner ma naturalnie wysoką kwasowość, co pozwala mu zachować doskonały balans również, gdy dojrzewa w beczce. Wina te najbardziej cenione są za aromaty owoców pestkowych i przyprawowe.
Burgenland to najbardziej wysunięty na wschód region winiarski Austrii, położony wzdłuż granicy z Węgrami. Klimat regionu, ze słonecznym latem i wpływem ciepłego powietrza znad Kotliny Panońskiej, stwarza doskonałe warunki uprawy winorośli. Winiarze z Burgenlandu znani są z połączenia codziennej ciężkiej pracy i odwagi do eksperymentowania, czego efektem są najwyższej jakości wina.
Winogrona użyte do produkcji tego wina były rygorystycznie selekcjonowane na etapie wzrostu i zbiorów. Ekstremalne ograniczenia wydajności upraw w winnicy były połączone z dodatkową selekcją najlepszych kiści, by osiągnąć oczekiwaną jakość i koncentrację smaków i aromatów. Po tradycyjnym procesie fermentacji, wino dojrzewało przez 9 miesięcy w nowych akacjowych beczkach. Uwolniło to w winie przyjemne waniliowe nuty.
Kraj | Austria |
---|---|
Strona Kategorii - Kod kraju | at |
Region | Burgenland |
Kolor | białe |
Wytrawność | półwytrawne |
Szczep | Grüner Veltliner |
Rocznik | 2018 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 13.5% |
Apelacja | Burgenland |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.