Pełne, gęste i skoncentrowane wino z łagodną kwasowością. Aromaty jabłka i wanilii. Zaskakujący, długi finisz z nutą orzecha laskowego.
Chardonnay to bardzo uniwersalny i elastyczny szczep. Znajdziemy go w większości regionów winiarskich świata. W zależności od klimatu, Chardonnay może być lżejsze lub mocniejsze w swojej charakterystyce. To austriackie Chardonnay jest pełne i dobrze zbudowane. Charakteryzuje je aromat jabłka, kwiatów i wyraźnie wyczuwalne beczkowe nuty wanilii.
Burgenland to najbardziej wysunięty na wschód region winiarski Austrii, położony wzdłuż granicy z Węgrami. Klimat regionu, ze słonecznym latem i wpływem ciepłego powietrza znad Kotliny Panońskiej, stwarza doskonałe warunki uprawy winorośli. Winiarze z Burgenlandu znani są z połączenia codziennej ciężkiej pracy i odwagi do eksperymentowania, czego efektem są najwyższej jakości wina.
Winogrona Chardonnay, które były użyte do produkcji tego wina zebrano ręcznie i poddano rygorystycznej selekcji. Nastepnie delikatnie tłoczono i poddano fermentacji alkoholowej oraz malolaktycznej. Zwieńczeniem procesu produkcji było dojrzewanie wina przez 9 miesięcy w nowych beczkach typu barrique, z francuskiego i amerykańskiego dębu. Leżakowanie w nowym drewnie, w niewielkiej beczce, uwolniło do tego wina aromaty wanilii i orzecha.
Kraj | Austria |
---|---|
Strona Kategorii - Kod kraju | at |
Region | Burgenland |
Kolor | białe |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Chardonnay |
Rocznik | 2019 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 14.5% |
Apelacja | Burgenland |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.