Pełne, z przyjemnymi taninami i nutą owocowej słodyczy. Mocny, ale zachęcający, złożony aromat czarnej porzeczki, wanilii i nut tytoniowych.
To wino powstało z gron Cabernet Sauvignon (50%) i Merlot (50%). Cabernet Sauvignon daje dobrze zbudowane wina o zaznaczonych taninach i kwasowości. Charakterystyczne są dla niego nuty porzeczkowe i czarnej wiśni. Merlot to przystępny szczep o miękkich taninach i owocowej słodyczy z nutami jeżyny i śliwki. Połączenie tych dwóch odmian zawocowało pełnym, ciemnym i dymnym winem, o przyjemnych taninach.
Burgenland to najbardziej wysunięty na wschód region winiarski Austrii, położony wzdłuż granicy z Węgrami. Klimat regionu, ze słonecznym latem i wpływem ciepłego powietrza znad Kotliny Panońskiej, stwarza doskonałe warunki uprawy winorośli. Winiarze z Burgenlandu znani są z połączenia codziennej ciężkiej pracy i odwagi do eksperymentowania, czego efektem są najwyższej jakości wina.
Dojrzewanie w beczkach stanowi doskonałe uzupełnienie charakterystyki Cabernet Sauvignion. To wino, po procesie fermentacji dojrzewało w 80% w niewielkich beczkach (225l), a pozostałe 20% w zbiorniku stalowym. Taki proces zapewnił wzbogacenie wina o aromaty przyprawowe i tytoniowe przy zachowaniu jego owocowości.
Strona Kategorii - Kod kraju | at |
---|---|
Kraj | Austria |
Region | Burgenland |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | półwytrawne |
Szczep | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Rocznik | 2020 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 13.5% |
Apelacja | Burgenland |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.