Wyważone czerwone wino z niezłą budową i taninami oraz dymną nutą. Aromaty wiśni, śliwki, przypraw korzennych, czekolady.
Carmenere to odmiana pochodząca z Bordeaux, która znalazła swój prawdziwy dom w Chile. Ten kraj odpowiada za ponad 90% światowej produkcji. Winogrona Carmenere dojrzewają późno i potrzebują wysokiego nasłonecznienia oraz suchego lata, aby pokazać swój potencjał. Uprawiane w sprzyjającym chilijskim klimacie dają szlachetne, głęboko zabarwione czerwone wino, z atrakcyjną mięsistą strukturą, aromatami porzeczek i jagód oraz nutami zielnymi.
Dolina Maule leży w środkowym Chile, pomiędzy Andami, a Pacyfikiem. Korzysta z bardzo dobrego nasłonecznienia i długiego okresu wegetacyjnego, ale jest chłodniejsza niż Dolina Centralna i noce są tu znacznie zimniejsze niż dni. Przekłada się to na bardzo dobrą równowagę między dojrzałością i kwasowością winogron. Rzeka Maule odpowiada za gleby, które stanowią doskonałe podłoże dla upraw winorośli.
Winogrona Carmenere były zbierane ręcznie na początku kwietnia. Po fermentacji alkoholowej przeszły drugą fermentację, która sprawiła, że wino stało się bardziej pełne, ma lepszą strukturę i nabrało głębi. Następnie wino dojrzewało przez 12 miesięcy: 80% wina w dębowych beczkach, a pozostałe 20% w stalowym zbiorniku. Ten zabieg pozwolił na zachowanie wyraźnie owocowego aromatu.
Strona Kategorii - Kod kraju | cl |
---|---|
Kraj | Chile |
Region | Maule Valley |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Carmenere |
Rocznik | 2018 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 14.0% |
Apelacja | Valle del Maule D.O. |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.