Dobrze zbudowane wino z wyraźnie zaznaczonymi taninami i długim finiszem. Aromaty czarnej porzeczki, truskawkowej konfitury, pieprzu i kakao.
Carmenere wywodzi się z Bordeaux, ale zadomowił się w Chile i jest winiarską wizytówką tego kraju. Dojrzewa późno, potrzebuje dobrego nasłonecznienia oraz suchego lata, ale w odpowiednich warunkach daje bogate, ciemnoczerwone wina z charakterystycznymi przyprawowymi aromatami. Grona Marselan dają wino z intensywnymi taninami i wysoką koncentracją owocowego smaku. Szczep charakteryzują aromaty wiśni i czarnej porzeczki. To połączenie zapewnia intensywne, pełne i esencjonalne wino.
Dolina Maule leży w środkowym Chile, pomiędzy Andami, a Pacyfikiem. Korzysta z bardzo dobrego nasłonecznienia i długiego okresu wegetacyjnego, ale jest chłodniejsza niż Dolina Centralna i noce są tu znacznie zimniejsze niż dni. Przekłada się to na bardzo dobrą równowagę między dojrzałością i kwasowością winogron. Rzeka Maule odpowiada za gleby, które stanowią doskonałe podłoże dla upraw winorośli.
Winogrona Marselan i Carmenere były selekcjonowane na etapie wzrostu i zbiorów. Maceracja w niskiej temperaturze pozwoliła na wydobycie z gron intesywnej barwy i koncentracji smaku przy zachowaniu doskonałego balansu. Po fermentacji alkoholowej wino przeszło drugą fermentację, która wygładziła jego kwasowość i pozwoliła wydobyć złożone aromaty. Następnie wino dojrzewało przez 18 miesięcy: 60% wina w beczkach z dębu francuskiego i 40% z amerykańskiego. Ten zabieg zaawocował przyjemnymi dymnymi i przyprawowymi nutami w winie.
Kraj | Chile |
---|---|
Strona Kategorii - Kod kraju | cl |
Region | Maule Valley |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Carmenere, Marselan |
Rocznik | 2017 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 13.5% |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.