Styl
Bardzo wyraziste, pełne, pikantne z nutą słodyczy suszonych owoców
Pochodzenie
Północne Włochy, region Wenecja Euganejska
Parowanie
Gulasz, tłustsze wędliny, twarde dojrzałe sery
Rekomendacje
Luca Maroni 91 pkt
94 zł
Bardzo wyraziste, pełne, pikantne z nutą słodyczy suszonych owoców
Północne Włochy, region Wenecja Euganejska
Gulasz, tłustsze wędliny, twarde dojrzałe sery
Luca Maroni 91 pkt
Na stanie
Corvina to podstawowy szczep mieszanki z regionu Valpolicella, gdzie wytwarza się słynne Amarone. Swoją pozycję zawdzięcza doskonałym warunkom do podsuszania gron, które stanowi o charakterze win z regionu. Choć wina jednoodmianowe nie spełniają tradycyjnych wymogów tutejszej apelacji, nie przeszkadza to topowym producentom w oferowaniu uznanych jednoodmianowych win, tzw. Corvina in purezza.
Młodą Corvinę charakteryzują lekkość, aromaty świeżych czerwonych owoców i podwyższona kwasowość, jednak w winach appassimento, tak jak w przypadku naszej Corviny, częściej pojawiają się nuty ciemniejszych i dojrzalszych owoców, wina są dość dobrze zbudowane, a kwasowość zrównoważona.
Veneto leży w północno-wschodnich Włoszech. Geograficznie, klimatycznie i winiarsko stanowi przejście od alpejskiego chłodu północy do słonecznej środkowej części Włoch. Cieszy się umiarkowanym klimatem, szerokość geograficzna jest zbliżona do Bordeaux i daje świetne warunki do uprawy czerwonych odmian.
Obszar Valpolicella to najbardziej znany producent czerwonych win w regionie Veneto. Tu powstają lekkie wina Valpolicella, częściowo podsuszane Ripasso, a także skoncentrowane i wyraźnie podsuszane wytrawne Amarone i słodkie Recioto. Region ten odniósł wielki sukces komercyjny zachowując przy tym regionalne szczepy i metody produkcji.
Przy produkcji Corviny wykorzystano tradycyjną dla regionu metodę podsuszania części gron nazywaną appassimento. Odmiana Corvina nadaje się do tego doskonale, dzięki luźnym kiściom, które zapewniają owocom przepływ powietrza i chronią je przed powstawaniem pleśni podczas okresu podsuszania. W jego trakcie owoce pozbywają się wody, co koncentruje ich sok, wpływając na silniejsze i dojrzalsze aromaty oraz głębszą, ciemniejszą barwę. Po fermentacji wino dojrzewało przez trzy miesiące w dębowych beczkach, co pozwoliło wygładzić jego wyrazisty charakter, zachowując przy tym jego naturalną soczystość.
Kraj | Włochy |
---|---|
Region | Veneto |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Corvina, Corvinone |
Rocznik | 2016 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 14.0% |
Apelacja | Verona I.G.P. |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.