Darmowa dostawa od 300 zł | Wysyłka w 24h | Bezpieczne płatności SSL | Zwroty do 30 dni

Corvina Verona

81 

Styl wina
Styl

Bardzo wyraziste, pełne, pikantne z nutą słodyczy suszonych owoców

Region winiarski
Pochodzenie

Północne Włochy, region Wenecja Euganejska

Dopasowanie wina i jedzenia
Parowanie

Gulasz, tłustsze wędliny, twarde dojrzałe sery

Rekomendacje i nagrody wina
Rekomendacje

Luca Maroni 91 pkt

Intensywnie czerwona, rubinowa barwa. Lekko pikantna, owocowa bomba z czarnych jagód, z nutami przypraw. Polubi się z deską dojrzałych serów.

Na stanie

  
Szczep

Corvina to podstawowy szczep mieszanki z regionu Valpolicella, gdzie wytwarza się słynne Amarone. Swoją pozycję zawdzięcza doskonałym warunkom do podsuszania gron, które stanowi o charakterze win z regionu. Choć wina jednoodmianowe nie spełniają tradycyjnych wymogów tutejszej apelacji, nie przeszkadza to topowym producentom w oferowaniu uznanych jednoodmianowych win, tzw. Corvina in purezza.

Młodą Corvinę charakteryzują lekkość, aromaty świeżych czerwonych owoców i podwyższona kwasowość, jednak w winach appassimento, tak jak w przypadku naszej Corviny, częściej pojawiają się nuty ciemniejszych i dojrzalszych owoców, wina są dość dobrze zbudowane, a kwasowość zrównoważona.

Region

Veneto leży w północno-wschodnich Włoszech. Geograficznie, klimatycznie i winiarsko stanowi przejście od alpejskiego chłodu północy do słonecznej środkowej części Włoch. Cieszy się umiarkowanym klimatem, szerokość geograficzna jest zbliżona do Bordeaux i daje świetne warunki do uprawy czerwonych odmian.

Obszar Valpolicella to najbardziej znany producent czerwonych win w regionie Veneto. Tu powstają lekkie wina Valpolicella, częściowo podsuszane Ripasso, a także skoncentrowane i wyraźnie podsuszane wytrawne Amarone i słodkie Recioto. Region ten odniósł wielki sukces komercyjny zachowując przy tym regionalne szczepy i metody produkcji.

Wytwarzanie

Przy produkcji Corviny wykorzystano tradycyjną dla regionu metodę podsuszania części gron nazywaną appassimento. Odmiana Corvina nadaje się do tego doskonale, dzięki luźnym kiściom, które zapewniają owocom przepływ powietrza i chronią je przed powstawaniem pleśni podczas okresu podsuszania. W jego trakcie owoce pozbywają się wody, co koncentruje ich sok, wpływając na silniejsze i dojrzalsze aromaty oraz głębszą, ciemniejszą barwę. Po fermentacji wino dojrzewało przez trzy miesiące w dębowych beczkach, co pozwoliło wygładzić jego wyrazisty charakter, zachowując przy tym jego naturalną soczystość.

Kraj

Włochy

Region

Veneto

Kolor

czerwone

Wytrawność

wytrawne

Szczep

Corvina, Corvinone

Rocznik

2016

Pojemność

750 ml

Alkohol

14.0%

Apelacja

Verona I.G.P.

Dostępność

24h

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Dodaj opinię

Napisz pierwszą opinię o „Corvina Verona”

Aktualizuje…
  • Brak produktów w koszyku.