Styl
Słodkie, ale zbalansowane kwasowością, z przyjemnymi aromatami konfiturowych owoców
Pochodzenie
Wschodnia Austria, region Burgenland
Parowanie
Jako deser lub do deseru, do dojrzewających serów
Rekomendacje
Falstaff 92 pkt, Vivino 4.0
132 zł
Słodkie, ale zbalansowane kwasowością, z przyjemnymi aromatami konfiturowych owoców
Wschodnia Austria, region Burgenland
Jako deser lub do deseru, do dojrzewających serów
Falstaff 92 pkt, Vivino 4.0
Brak w magazynie
Zweigelt stał się najpopularniejszą czerwoną odmianą winorośli uprawianą w Austrii. Swoją popularność zawdzięcza pięknej czerwono-fioletowej barwie, przyjemnym owocowym aromatom i miękkim taninom win z tej odmiany. Zweigelt należy do uniwersalnych szczepów, choć znany jest głównie z win wytrawnych, potrafi dać również doskonałe wina słodkie, jak ten Schilfwein.
Schilfwein („wino trzcinowe”) swoją nazwę zawdzięcza procesowi suszenia gron na trzcinach zebranych u brzegu Jeziora Nezyderskiego w Burgenlandzie. Choć pierwsze wzmianki o burgenlandzkim winie produkowanym w ten sposób pochodzą już z czasów rzymskich, renesans tego gatunku miał miejsce dopiero w latach 80. XX-wieku, a Schilfwein to obecnie jedna z najmłodszych słodkich apelacji w Austrii.
Schilfwein powstaje z owoców suszonych przez około 3 miesiące na matach trzcinowych rozłożonych w winnicy. Ze 100kg suszonych na słońcu owoców uzyskuje się zwykle tylko kilkanaście litrów skoncentrowanego moszczu o zawartości cukru powyżej 250g/l. W wytwarzaniu Schilfwein winiarze unikają szlachetnej pleśni, by zachować możliwie dużo owocowych aromatów, których bogactwo wyróżnia Schilfwein od innych szlachetnych słodkich win.
Kraj | Austria |
---|---|
Region | Burgenland |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | słodkie |
Szczep | Zweigelt |
Rocznik | 2013 |
Pojemność | 375 ml |
Alkohol | 7.5% |
Apelacja | Burgenland |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.