Styl
Słodkie, bardzo bogate, aromatyczne, a przy tym idelanie zbalansowane przez kwasowość
Pochodzenie
Północna Austria, Dolna Austria
Parowanie
Owocowe desery, sernik, lody, miękkie sery
Rekomendacje
Lodowe wino, powstaje z zamrożonych gron
139 zł
Słodkie, bardzo bogate, aromatyczne, a przy tym idelanie zbalansowane przez kwasowość
Północna Austria, Dolna Austria
Owocowe desery, sernik, lody, miękkie sery
Lodowe wino, powstaje z zamrożonych gron
Na stanie
Grüner Veltliner to najważniejszy szczep Austrii. Odmiana ta szczególnie dobrze rośnie na głębokich glebach lessowych, których nie brakuje w Burgenlandzie. Nazwa szczepu pochodzi od koloru jego winogron, które mają zielonożółtą barwę. Grüner Veltliner to aromaty owoców pestkowych i przyprawowe oraz naturalnie wysoka kwasowość, która pozwala zachować doskonały balans tego słodkiego wina.
Burgenland to najbardziej wysunięty na wschód region winiarski Austrii, położony wzdłuż granicy z Węgrami. Klimat regionu, ze słonecznym latem i wpływem ciepłego powietrza znad Kotliny Panońskiej, stwarza doskonałe warunki uprawy winorośli. Winiarze z Burgenlandu znani są z połączenia codziennej ciężkiej pracy i odwagi do eksperymentowania, czego efektem są najwyższej jakości wina.
Produkcja Eiswein wymaga dużo cierpliwości. Winogrona, które są dojrzałe, ale bez szlachetnej pleśni czekają na winorośli na pierwsze mrozki. Temperatura około -7°C, utrzymującą się przez co najmniej kilka godzin zamraża wodę w owocach w kryształki. W tym momencie winogrona muszą zostać zebrane i natychmiast wyciśnięte. Woda w postaci grudek lodu pozostaje usunięta, a winifikacji poddaje się tylko skoncentrowany moszcz.
Kraj | Austria |
---|---|
Region | Niederösterreich |
Kolor | białe |
Wytrawność | słodkie |
Szczep | Grüner Veltliner |
Rocznik | 2020 |
Pojemność | 375 ml |
Alkohol | 10.0% |
Apelacja | Niederösterreich |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.