Wyraźnie słodkie wino starzone z miodem i przyprawami korzennymi. Wyraźny aromat domowego pieczonego jabłka z cynamonem.
Welschriesling to biała winorośl uprawiana w Europie Środkowej i Wschodniej, zwłaszcza na Węgrzech. Odmiana jest stosunkowo łatwa w uprawie, chociaż nie lubi wilgoci i preferuje suchy klimat. Welschriesling daje wina o wyraźnej kwasowości, z nutami zielonego jabłka i cytryny. Często wykorzystuje się go, by uzyskać półsłodkie, lekkie i łagodne wino. W tym przypadku winiarz stworzył słodkie wino o neutralnej bazie, które zostało wzbogacone aromatami przypraw korzennych i miodu.
Choć Villany dzieli szerokość geograficzną z północnym krańcem Bordeaux, ich klimaty są zupełnie inne. W oddalonym od morza Villany panuje ciepły i suchy klimat kontynentalny, który wyjątkowo odpowiada Welschrieslingowi. Odmiana ta dała neutralną bazę dla aromatyzowanego wina – bogatą w słodycz i wspaniale zbalansowaną naturalną dla tej odmiany wysoką kwasowością.
Comedus Ausbruch to naturalny wermut, czyli wino aromatyzowane dodatkami owoców, ziół i przypraw według tradycyjnej węgierskiej receptury. Po fermentacji wino dojrzewa z jabłkami, miodem, cynamonem i mieszanką ziół i przypraw, a następnie starzone jest w beczce i leżakowane w butelce od 6 do 8 miesięcy.
Kraj | Węgry |
---|---|
Strona Kategorii - Kod kraju | hu |
Kolor | białe |
Wytrawność | słodkie |
Szczep | Welschriesling |
Pojemność | 500 ml |
Alkohol | 10.5% |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.