Styl
Pełne, przyjemnie taninowe, poważne, dojrzałe
Pochodzenie
Środkowe Włochy, Molise, gmina Campobasso
Parowanie
Wyraziste mięsa, burgery wołowe, kuchnia meksykańska
Rekomendacje
Srebrny medal Decanter, Vivino 4.0, Top 3% win świata
68 zł
Pełne, przyjemnie taninowe, poważne, dojrzałe
Środkowe Włochy, Molise, gmina Campobasso
Wyraziste mięsa, burgery wołowe, kuchnia meksykańska
Srebrny medal Decanter, Vivino 4.0, Top 3% win świata
Brak w magazynie
Montepulciano (80%), to lokalny szczep uprawiany w środkowych Włoszech. Jest ceniony ze względu na wina o pięknym, głębokim kolorze i miękkich, delikatnych taninach. W regionie Biferno, czerwoną mieszankę uzupełnia Aglianico (20%), które dodaje wyrazistości, tanin i kwasowości. W efekcie powstało pełne, dojrzałe i aromatyczne wino.
Region rzeki Biferno położony jest w południowo-środkowych Włoszech, pomiędzy Apeninami i Adriatykiem. Wchodzi w skład najmniejszego regionu winiarskiego Włoch, Molise. Uprawy winogron, z których powstało to wino prowadzone są na glebach o cenionym podłożu wapiennym oraz ze skał gliniastych, które poprawiają retencję wody w tym dość suchym regionie. Obszar ten ma ograniczone plony, ale z drugiej strony duży potencjał, zwłaszcza dla czerwonego wina.
Biferno Rosso Riserva wytwarzane jest tradycyjnymi metodami, z codziennym mieszaniem owoców w pierwszych dniach fermentacji. Nastepnie poddawane jest fermentacji malolaktycznej, która wygładza kwasowość wina. Nasze Biferno dojrzewa przez 36 miesięcy – część wina w stalowych zbiornikach, a część w beczkach o pojemności 500 l. W ten sposób powstaje wino o złożonych i intensywnych aromatach.
Kraj | Włochy |
---|---|
Region | Umbria |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Aglianico, Montepulciano |
Rocznik | 2013 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 14.0% |
Apelacja | Biferno D.O.C. |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.