Styl
Pełne, intensywnie owocowe, z jedwabistymi taninami
Pochodzenie
Zachód USA, Kalifornia, okolice Lodi
Parowanie
Grillowane mięsa, dania z nutą słodyczy np. sosem barbecue
Rekomendacje
Luca Maroni 94 pkt, Vivino 4.4, Top 3% win świata
99 zł
Pełne, intensywnie owocowe, z jedwabistymi taninami
Zachód USA, Kalifornia, okolice Lodi
Grillowane mięsa, dania z nutą słodyczy np. sosem barbecue
Luca Maroni 94 pkt, Vivino 4.4, Top 3% win świata
Na stanie
Zinfandel to obowiązująca w USA nazwa szczepu Primitivo, który daje wina obfitujące w bogate owocowe aromaty. Ciepły, kalifornijski klimat wydobywa z tej odmiany charakterystyczne nuty ciemnych, dojrzałych owoców, często opisywane jako dżemowe lub konfiturowe. Wina z Primitivo mają intensywny smak i głęboki kolor, aksamitne taniny i dość łagodną kwasowość. Bearfoot Zinfandel jest przykładem harmonijnego wina łączącego aromaty dojrzałych owoców i dojrzewania w beczce.
Region Lodi jest położony na wschodzie delty największych rzek Kalifornii. Ma klimat zbliżony do śródziemnomorskiego. Ciepłe i słoneczne dni sprzyjają wytwarzaniu dobrze zbudowanych czerwonych win. Równowagę zapewnia chłodna bryza znad Pacyfiku oraz kojący wpływ rzeki Mokelumne. Bogate w minerały piaszczyste gleby gliniaste stwarzają warunki dla powstawania wyjątkowych win. Lodi jest najbardziej znane z win Zinfandel – pełnych owocu i lekko dymnych.
Po fermentacji, Bearfoot Zinfandel leżakuje przez sześć miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Dzięki temu wino staje się pełniejsze i bardziej harmonijne. Jednocześnie niezbyt długi okres dojrzewania w drewnie sprawił, że pozostało pełne intensywnych aromatów dojrzałych owoców. Bearfoot Zinfandel dzięki beczce nabrał również delikatnie korzenną i waniliową nutę.
Kraj | USA |
---|---|
Region | California |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Zinfandel |
Rocznik | 2021 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 14.5% |
Apelacja | Lodi |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.