Pełne, ułożone, dojrzałe, z wyraźnymi taninami i wyraźną, ale zbalansowaną kwasowością. Aromaty czereśni, malin, kakao i przypraw.
Nebbiolo to czerwona winorośl stojąca za najwyżej cenionymi winami z Piemontu, z których najbardziej znane to właśnie Barolo. Nazwa szczepu nawiązuje do mgły (nebbia), która okrywa winnice w jesienne poranki, w czasie zbiorów. Nebbiolo to bardzo aromatyczny i mocno taninowy szczep o wyraźnej kwasowości, który doskonale się starzeje i rzadko bywa pijany za młodu.
Barolo to gmina w północno-zachodnich Włoszech, a także prawdopodobnie najbardziej znany region DOCG w całej Italii. Kluczowe cechy, które definiują klasyczny styl win z Barolo to słynny aromat „smoły i róż”, jasnorubinowy kolor, który z czasem zanika do granatu, mocne taniny, podwyższona kwasowość i stosunkowo wysoki poziom alkoholu.
To wino dojrzewało przez 38 miesięcy jeszcze przed opuszczeniem winnicy. Przez pierwsze 18 miesięcy dojrzewanie odbywało się w tradycyjnych dla tego regionu dużych, drewnianych beczkach, a pozostały czas wino spędziło w butelce. Wraz z upływem czasu w winie uwidaczniają się złożone, wielowarstwowe aromaty. Łagodnieją też taniny i kwasowość, których winom z Barolo nie brakuje i właśnie dlatego starzeją się tak wyśmienicie.
Strona Kategorii - Kod kraju | it |
---|---|
Kraj | Włochy |
Region | Piemont |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Nebbiolo |
Rocznik | 2010 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 14.0% |
Apelacja | Barolo D.O.C.G. |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.