Potężne, esencjonalne i wielowymiarowe wino z długim finiszem. Bogactwo aromatów suszonej śliwki, wiśni, gorzkiej czekolady i przypraw.
Amarone powstaje wyłącznie z lokalnych, włoskich szczepów. Winogrona Corvina (65%), Corvinone (30%) i Rondinella (5%) wyjątkowo dobrze znoszą podsuszanie (appassimento), metodę tradycyjną dla tego regionu. W jej trakcie grona tracą niemal połowę wody, a dopiero z tak powstałych rodzynek tłoczy się sok, z którego powstaje Amarone. Dlatego jest tak wyraziste i skoncentrowane.
Wenecja Euganejska (Veneto) to region winiarski w północno-wschodnich Włoszech. To wino powstało na wzgórzach Fumane, na zachodzie obszaru Valpolicella Classico, kolebki win Amarone. Określenie Classico zarezerwowane jest dla gmin o najdłuższej tradycji upraw szczepów używanych w Amarone. Te wina są przez wielu uważane za klejnot w koronie włoskiego winiarstwa.
Amarone powstaje z namaszczeniem. Winogrona są starannie selekcjonowane na etapie wzrostu oraz podczas ręcznych zbiorów. Następnie, aż do wczesnej zimy są podsuszane w specjalnych suszarniach nazywanych fruttaio. Delikatne tłoczenie podsuszonych rodzynek daje intensywny sok najwyższej jakości, który poddawany jest dłuższej niż zwykle fermentacji. Zanim do nas trafiło, to wino dojrzewało przez 4 lata w beczce i 6 miesięcy w butelce.
Strona Kategorii - Kod kraju | it |
---|---|
Kraj | Włochy |
Region | Veneto |
Kolor | czerwone |
Wytrawność | wytrawne |
Szczep | Corvina, Corvinone, Rondinella |
Rocznik | 2015 |
Pojemność | 750 ml |
Alkohol | 16.0% |
Apelacja | Amarone della Valpolicella Classico DOCG |
Dostępność | 24h |
Musisz się zalogować, aby dodać opinię.
Na razie nie ma opinii o produkcie.