Darmowa dostawa od 300 zł | Wysyłka w 24h | Bezpieczne płatności SSL | Zwroty do 30 dni

Albret La Viña De Mi Madre Reserva

129 

Styl wina
Styl

Esencjonalne, pełne, złożone, o wyraźnych taninach i ogromnym potencjale dojrzewania

Region winiarski
Pochodzenie

Północna Hiszpania, region Nawarra

Dopasowanie wina i jedzenia
Parowanie

Wyraziste mięsa, dziczyzna, pasztety i sery

Rekomendacje i nagrody wina
Rekomendacje

Falstaff 95 pkt, Vivino 4.4

Ciemnoczerwona barwa, z prawie czarnym rdzeniem i lekko rozjaśnionymi krawędziami przy brzegach kieliszka.

Urzeka owocowym bukietem wiśni, konfitury porzeczkowej, po których przychodzą nuty dojrzałych czarnych jagód, dzikich ziół i runa leśnego.

W ustach bogaty aromat ciemnych leśnych jagód, dzikich ziół oraz wanilii i tytoniu z dojrzewnia w beczce, które są w równowadze do czerwonych miękkich owoców.

Na stanie

Szczep

Cabernet Sauvignon to najpopularniejszy szczep świata, który daje wina o różnych stylach. Od potężnych, atramentowych, po lżejsze i owocowe. Nasza Reserva czerpie z obu tych odsłon. Z jednej strony wino jest ciemne, o prawie czarnej barwie i wysokiej koncentracji. Z drugiej mocno owocowe, o aromatach jagód, czarnej porzeczki. Całość dopełnia przyjemna pikantność i wyraźne taniny. Uprawiany w słonecznej Hiszpanii daje wina pełne, z nutami ciemnych owoców, głównie jagód i śliwek. Mi Madre lubi się z beczką, której zawdzięcza nuty kakao i tytoniu.

Pochodzenie

Navarra jest jednym z 17 regionów administracyjnych Hiszpanii i dość urodzajnym – choć mniej znanym – regionem winiarskim. Tutaj bliskość Oceanu Atlantyckiego na północnym zachodzie, Pirenejów na północnym wschodzie i rzeki Ebro łączy się z umiarkowanymi temperaturami wynikającymi z klimatu śródziemnomorskiego. Po latach pozostawania w cieniu swojego południowego sąsiada, Rioja, region zaczyna przyciągać uwagę jakościowymi winami, wytwarzanymi z odmian Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot.

Wytwarzanie

Zbiory owoców na naszą Reserve odbywały się ręcznie, ze staranną selekcja gron. Następnie, przez 7 dni, w temperaturze 28ºC winogrona były poddane fermentacji alkoholowej. Po zakończeniu fermentacji wino przeszło 14-dniową macerację, w czasie której nabrało głebokiej barwy i rozwinęło swój bogaty aromat. W finalnej fazie winifikacji wino dojrzewało przez 21 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, a następnie pozostało w butelce przez kolejne 24 miesiące.

Kraj

Hiszpania

Region

Nawarra

Kolor

czerwone

Wytrawność

wytrawne

Szczep

Cabernet Sauvignon, Merlot

Rocznik

2015

Pojemność

750 ml

Alkohol

14.5%

Apelacja

Navarra D.O.

Dostępność

24h

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Dodaj opinię

Napisz pierwszą opinię o „Albret La Viña De Mi Madre Reserva”

Aktualizuje…
  • Brak produktów w koszyku.