Viognier to odmiana białej winorośli o niezwykle barwnej historii i ciekawej charakterystyce.
Viognier (czyt. wj·o·njei) pochodzi z doliny Rodanu w południowej Francji, a jego historia aż do drugiej połowy XX wieku jest nierozerwalnie związana właśnie z tym regionem.
Dolina Rodanu słynie jednak przede wszystkim z czerwonych win z odmiany Syrah. Historycznie Viogniera używano właśnie w połączeniu z Syrahem do produkcji… czerwonego wina! Do dziś warunki północno-rodańskiej apelacji Côte-Rôtie dopuszczają w produkcji czerwonego wina użycie nawet 20% białego Viogniera. Trudno dziś jednak znaleźć przykłady, gdzie ten udział przekracza kilka procent.
Coraz rzadsze stosowanie Viogniera w wytwarzaniu czerwonych win oraz wysokie koszty produkcji białych win z tej odmiany sprawiły, że do lat 80. XX wieku całkowity obszar upraw Viogniera spadł do 30 ha (a według niektórych źródeł nawet do 8 ha). Dla porównania w samej Francji uprawia się ok. 70 000 ha Syraha (na świecie ok. 200 000 ha). Viognierowi groziło wyginięcie, ale jego los odwrócił się w końcówce XX wieku. Rozpoczęto nowe nasadzenia we Francji, Kalifornii, Australii, RPA, Argentynie czy Chile.
Dziś powszechniej docenia się potencjał Viogniera. Wina z tej odmiany cechują intensywne i przyjemne aromaty moreli, brzoskwini i kwitnących kwiatów. Mają zwykle złoty kolor, ciemniejszy niż większość białych win. Są też nieco gęstsze, czyli w języku wina lepiej zbudowane (m. in. dlatego łączy się je z czerwonym Syrahem).
Ten szczep jest prawdziwym wyzwaniem dla winiarza. Pożądane aromaty ujawniają się w owocach Viogniera w bardzo późnym etapie dojrzewania, kiedy winogrona mają już niebezpiecznie wysoki poziom cukru i niski poziom kwasowości. Zbyt wczesne zbiory grożą niekorzystnym profilem aromatycznym wina, a zbyt późne zaburzonym balansem – zbyt wysokim poziomem alkoholu i niskim kwasowości.
Jednak w rękach doświadczonego winiarza Viognier potrafi dać wina o intensywnych i pięknych aromatach i dobrym balansie kwasowości, gęstości i alkoholu. Jesteśmy przekonani, że właśnie tak ocenicie nasze wino Cuatro Vientos Viognier.
Pochodzi z doliny rzeki Maule w Chile, gdzie połączenie dobrego nasłonecznienia i chłodnego powietrza znad Andów zapewnia optymalne warunki dla Viogniera. To wino cechuje umiarkowana i dobrze zbalansowana kwasowość, naturalna dla tej odmiany gęstość, której sprzyja odrobina pozostałych po fermentacji cukrów (ok. 6g/l, czyli to wino wytrawne), a także aromaty moreli, kwiatu pomarańczy i owoców tropikalnych.
Wszystkie te cechy sprawiają, że wino to powinno się dobrze komponować się z owocami morza, czy daniami kuchni azjatyckiej takimi, jak spring rolls, pad thai, czy curry.
Viognier – ten szczep to wyzwanie dla winiarza
Viognier to odmiana białej winorośli o niezwykle barwnej historii i ciekawej charakterystyce.
Viognier (czyt. wj·o·njei) pochodzi z doliny Rodanu w południowej Francji, a jego historia aż do drugiej połowy XX wieku jest nierozerwalnie związana właśnie z tym regionem.
Dolina Rodanu słynie jednak przede wszystkim z czerwonych win z odmiany Syrah. Historycznie Viogniera używano właśnie w połączeniu z Syrahem do produkcji… czerwonego wina! Do dziś warunki północno-rodańskiej apelacji Côte-Rôtie dopuszczają w produkcji czerwonego wina użycie nawet 20% białego Viogniera. Trudno dziś jednak znaleźć przykłady, gdzie ten udział przekracza kilka procent.
Coraz rzadsze stosowanie Viogniera w wytwarzaniu czerwonych win oraz wysokie koszty produkcji białych win z tej odmiany sprawiły, że do lat 80. XX wieku całkowity obszar upraw Viogniera spadł do 30 ha (a według niektórych źródeł nawet do 8 ha). Dla porównania w samej Francji uprawia się ok. 70 000 ha Syraha (na świecie ok. 200 000 ha). Viognierowi groziło wyginięcie, ale jego los odwrócił się w końcówce XX wieku. Rozpoczęto nowe nasadzenia we Francji, Kalifornii, Australii, RPA, Argentynie czy Chile.
Dziś powszechniej docenia się potencjał Viogniera. Wina z tej odmiany cechują intensywne i przyjemne aromaty moreli, brzoskwini i kwitnących kwiatów. Mają zwykle złoty kolor, ciemniejszy niż większość białych win. Są też nieco gęstsze, czyli w języku wina lepiej zbudowane (m. in. dlatego łączy się je z czerwonym Syrahem).
Ten szczep jest prawdziwym wyzwaniem dla winiarza. Pożądane aromaty ujawniają się w owocach Viogniera w bardzo późnym etapie dojrzewania, kiedy winogrona mają już niebezpiecznie wysoki poziom cukru i niski poziom kwasowości. Zbyt wczesne zbiory grożą niekorzystnym profilem aromatycznym wina, a zbyt późne zaburzonym balansem – zbyt wysokim poziomem alkoholu i niskim kwasowości.
Pochodzi z doliny rzeki Maule w Chile, gdzie połączenie dobrego nasłonecznienia i chłodnego powietrza znad Andów zapewnia optymalne warunki dla Viogniera. To wino cechuje umiarkowana i dobrze zbalansowana kwasowość, naturalna dla tej odmiany gęstość, której sprzyja odrobina pozostałych po fermentacji cukrów (ok. 6g/l, czyli to wino wytrawne), a także aromaty moreli, kwiatu pomarańczy i owoców tropikalnych.
Wszystkie te cechy sprawiają, że wino to powinno się dobrze komponować się z owocami morza, czy daniami kuchni azjatyckiej takimi, jak spring rolls, pad thai, czy curry.