Simple Map
DARMOWA DOSTAWA OD 300 ZŁ

BEZPIECZNE PŁATNOŚCI SSL

WYSYŁKA W CIĄGU 24H

ZWROTY DO 30 DNI

BEZPIECZNE PŁATNOŚCI SSL

WYSYŁKA W CIĄGU 24H

ZWROTY DO 30 DNI

ZWROTY DO 30 DNI

  • Pigalle Blaufränkisch

Kraj Austria
Region Burgenland
Apelacja Burgenland
Kolor czerwone
Wytrawność półwytrawne
Szczep Blaufränkisch
Rocznik 2020
Pojemność 0,75 l
Alkohol 13,5%
Dostępność 24h
56.00
szt.
Wysyłka w ciągu 24h

Zamówienie telefoniczne: 784141441

W skrócie

Styl wina

Styl

Owocowe, z gładkimi taninami i mocnym, ale harmonijnym zakończeniem

Region winiarski

Region

Wschodnia Austria, kraj związkowy Burgenland

Dopasowanie wina I jedzenia

Parowanie

Podaj solo, jako aperitif lub do lekkich przystawek

Notatki z degustacji

Wytrawność [?]Wytrawność wina wynika z ilości cukru, którego drożdże nie przetworzyły na alkohol podczas procesu fermentacji, czyli tzw. cukru resztkowego.

Taniny [?]Taniny występują m. in. w skórce i pestce winogron oraz drewnie beczki. Nadają winom złożoności i struktury, wywołując w ustach poczucie suchości i szorstkości, które doskonale uzupełnia się z tłustszymi daniami.

Kwasowość [?]Kwasowość wina orzeźwia i równoważy owocową słodycz. Poziom kwasowości spada z dojrzewaniem winogron. M. in. dlatego te same szczepy uprawiane w różnych strefach klimatycznych potrafią dawać tak skrajnie różne wina.

Budowa [?]Budowa lub ciało wina, to termin umowny. Poziomy słodyczy, kwasowości, tanin i alkoholu wpływają na to, czy wino postrzegamy jako lżejsze, czy cięższe.

Smaki i aromaty: [?]Czy to składniki wina? Nie, ale podczas fermentacji wino uwalnia związki odpowiedzialne za zapachy, które znamy z codziennego życia. To jedna z najwspanialszych rzeczy w winie!

czarna jagoda

czarna jagoda

czarna porzeczka

czarna porzeczka

przyprawy korzenne

przyprawy korzenne

”czarny

czarny pieprz

Opinia o winie

W kieliszku ciemna rubinowa barwa z fioletowymi refleksami.

Opinia o winie

Bukiet przyjemnie owocowy, z nutami czarnych owoców.

Opinia o winie

Nieźle zbudowane, z dobrze zaznaczonymi taninami, aromatami czarnych jagód i korzennym tłem.

O winie

O pochodzeniu wina

Pochodzenie

Burgenland to najbardziej wysunięty na wschód region winiarski Austrii, położony wzdłuż granicy z Węgrami. Podatna na wiosenne ochłodzenia odmiana Blaufränkisch ma tu doskonałe warunki do rozwoju, a kilkuset letnie lokalne tradycje uprawy tego szczepu pozwalają winiarzom na wydobycie z tych gron pełni ich potencjału.

Opis szczepu wina

Szczep

Blaufränkisch to czerwony szczep winorośli, który był najczęściej uprawianą odmianą środkowej Europy w czasach panowania Habsburgów. Choć nadal ceniony, jest dziś mniej powszechny z powodu wysokich wymagań w uprawie. Najłatwiej znaleźć go w Burgenlandzie i Dolnej Austrii. Blaufränkisch daje pełne wina, z wyraźną kwasowością i zaznaczonymi taninami, mocno owocowe, z głębokim aromatem jagód, wiśni i nutami czarnego pieprzu.

Przechowywanie i podawanie

image

Potencjał

Będzie zyskiwało na jakości przez kolejnych 5 lat

image

Temperatura 14-16°C

Wyjmij z lodówki 1h przed podaniem

image

Kieliszek

Do czerwonego, klasyczny

image

Dekantacja

Pozwól mu odetchnąć przez 30 min, zanim zaczniesz się nim cieszyć

Wróć do zakupu
  • Młodo wyglądasz!

Strona Groni przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?