Simple Map
DARMOWA DOSTAWA OD 300 ZŁ

BEZPIECZNE PŁATNOŚCI SSL

WYSYŁKA W CIĄGU 24H

ZWROTY DO 30 DNI

BEZPIECZNE PŁATNOŚCI SSL

WYSYŁKA W CIĄGU 24H

ZWROTY DO 30 DNI

ZWROTY DO 30 DNI

  • Kaisergarten Grauer Burgunder

Kraj Austria
Region Burgenland
Apelacja Burgenland
Kolor białe
Wytrawność wytrawne
Szczep Grauer Burgunder
Rocznik 2019
Pojemność 0,75 l
Alkohol 13%
Dostępność 24h
66.00
szt.
Wysyłka w ciągu 24h

Zamówienie telefoniczne: 784141441

W skrócie

Styl wina

Styl

Lekkie, owocowe, okrągłe, dobrze zbalansowane

Region winiarski

Region

Wschodnia Austria, kraj związkowy Burgenland, gmina Apetlon

Dopasowanie wina I jedzenia

Parowanie

Podaj z pieczonym drobiem, risotto, rybami, ale też ze słodko-kwaśną kuchnią azjatycką

Rekomendacja I nagrody wina

Rekomendacje

To jedno z win, po które wracacie do nas najchętniej!

Notatki z degustacji

Wytrawność [?]Wytrawność wina wynika z ilości cukru, którego drożdże nie przetworzyły na alkohol podczas procesu fermentacji, czyli tzw. cukru resztkowego.

Taniny [?]Taniny występują m. in. w skórce i pestce winogron oraz drewnie beczki. Nadają winom złożoności i struktury, wywołując w ustach poczucie suchości i szorstkości, które doskonale uzupełnia się z tłustszymi daniami.

Kwasowość [?]Kwasowość wina orzeźwia i równoważy owocową słodycz. Poziom kwasowości spada z dojrzewaniem winogron. M. in. dlatego te same szczepy uprawiane w różnych strefach klimatycznych potrafią dawać tak skrajnie różne wina.

Budowa [?]Budowa lub ciało wina, to termin umowny. Poziomy słodyczy, kwasowości, tanin i alkoholu wpływają na to, czy wino postrzegamy jako lżejsze, czy cięższe.

Smaki i aromaty: [?]Czy to składniki wina? Nie, ale podczas fermentacji wino uwalnia związki odpowiedzialne za zapachy, które znamy z codziennego życia. To jedna z najwspanialszych rzeczy w winie!

dojrzałe jabłka

dojrzałe jabłka

dojrzałe cytrusy

dojrzałe cytrusy

marakuja

marakuja

”czarny

czarny bez

plaster miodu

plaster miodu

Opinia o winie

W kieliszku jasnożółte, ze złotawym połyskiem.

Opinia o winie

W bukiecie wyczuwalne są aromaty dojrzałych jabłek i gruszek oraz nuty kwiatowe.

Opinia o winie

Ożywia i orzeźwia, z dużą ilością ekstraktu i mineralnym zakończeniem.

O winie

O pochodzeniu wina

Pochodzenie

Gmina Apetlon, położona nad Jeziorem Nezyderskim jest jednym z głównych punktów winiarskich Burgenlandu. Grauer Burgunder jest wymagający. Preferuje ciepłe, nachylone stanowiska z bogatą w składniki odżywcze glebą. Słoneczne lato i wpływ jeziora, które zatrzymuje ciepło z Równiny Panońskiej i tym samym przedłuża czas dojrzewania owoców, tworzą w Burgenlandzie świetne warunki uprawy tej odmiany.

Opis szczepu wina

Szczep

Grauer Burgunder bardziej znany jest jako Pinot Gris. To francuski szczep, który pojawił się w Austrii w XIV wieku za sprawą Cystersów. Ta winorośl wyraźnie reaguje na lokalne gleby i klimat regionu, w którym jest uprawiana. Ten austriacki Grauer Burgunder jest lekkim winem z wyraźnym cytrusowym bukietem.

Przechowywanie i podawanie

image

Potencjał

Będzie zyskiwało na jakości przez kolejnych 6 lat

image

Temperatura 8-10°C

Warto je dobrze schłodzić i wyjąć z lodówki 15 minut przed podaniem

image

Kieliszek

Do białego, zwężający się ku górze

image

Dekantacja

Otwórz bezpośrednio przed podaniem

Wróć do zakupu
  • Młodo wyglądasz!

Strona Groni przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?