Simple Map
DARMOWA DOSTAWA OD 300 ZŁ

BEZPIECZNE PŁATNOŚCI SSL

WYSYŁKA W CIĄGU 24H

ZWROTY DO 30 DNI

BEZPIECZNE PŁATNOŚCI SSL

WYSYŁKA W CIĄGU 24H

ZWROTY DO 30 DNI

ZWROTY DO 30 DNI

  • Cavaliere Vincenzo Pecorino

Kraj Włochy
Region Umbria
Apelacja Terre di Chieti
Kolor białe
Wytrawność wytrawne
Szczep Pecorino
Rocznik 2016
Pojemność 0,75 l
Alkohol 13%
Dostępność 24h
66.00
szt.
Wysyłka w ciągu 24h

Zamówienie telefoniczne: 784141441

W skrócie

Styl wina

Styl

Nieźle zbudowane, wyważona owocowa kwasowość, mineralny finisz

Region winiarski

Region

Środkowe Włochy, region Abruzja, prowincja Chieti

Dopasowanie wina I jedzenia

Parowanie

Ciesz się nim w towarzystwie sushi, owoców morza, wędzonych ryb lub risotto

Rekomendacja I nagrody wina

Rekomendacje

Wg Vivino jest wśród 3% najlepszych win świata, a Decanter przyznał mu brązowy medal

Notatki z degustacji

Wytrawność [?]Wytrawność wina wynika z ilości cukru, którego drożdże nie przetworzyły na alkohol podczas procesu fermentacji, czyli tzw. cukru resztkowego.

Taniny [?]Taniny występują m. in. w skórce i pestce winogron oraz drewnie beczki. Nadają winom złożoności i struktury, wywołując w ustach poczucie suchości i szorstkości, które doskonale uzupełnia się z tłustszymi daniami.

Kwasowość [?]Kwasowość wina orzeźwia i równoważy owocową słodycz. Poziom kwasowości spada z dojrzewaniem winogron. M. in. dlatego te same szczepy uprawiane w różnych strefach klimatycznych potrafią dawać tak skrajnie różne wina.

Budowa [?]Budowa lub ciało wina, to termin umowny. Poziomy słodyczy, kwasowości, tanin i alkoholu wpływają na to, czy wino postrzegamy jako lżejsze, czy cięższe.

Smaki i aromaty: [?]Czy to składniki wina? Nie, ale podczas fermentacji wino uwalnia związki odpowiedzialne za zapachy, które znamy z codziennego życia. To jedna z najwspanialszych rzeczy w winie!

gruszka

gruszka

brzoskwinia

brzoskwinia

owoce tropikalne

owoce tropikalne

Opinia o winie

Słomkowa barwa z ciekawymi żółtymi refleksami.

Opinia o winie

W nosie intensywne, ze złożonymi aromatami tropikalnych owoców i miękkimi nutami przypraw.

Opinia o winie

Dobra struktura i kwasowość, soczyste. Na finiszu wyczuwalne nuty mineralne i owoców tropikalnych.

O winie

O pochodzeniu wina

Pochodzenie

Prowincja Chieti jest położona w Abruzji, w środkowych Włoszech. Obszar winiarski Terre di Chieti leży nad rzeką Aterno i u wybrzeży Adriatyku. Otaczają go wzgórza o dobrej ekspozycji na światło słoneczne. Połączenie wysokości nad poziomem morza, dostępu do słońca i chłodzącego wpływu Adriatyku zapewniają optymalne siedlisko dla lokalnego szczepu Pecorino.

Opis szczepu wina

Szczep

Pecorino to lokalna biała odmiana ze środkowych Włoch, w szczególności Marche i Abruzji. Owoce Pecorino cechuje jednocześnie wysoka kwasowość i zawartość cukru. Dzięki temu powstają z nich wina pełne, zbudowane, a przy tym zachowujące owocową rześkość. Znaczna część win Pecorino eksportowana jest do Japonii, gdzie uznano je za najlepiej dopasowanie do sushi.

O wytwarzaniu wina

Wytwarzanie

Delikatnie tłoczone grona fermentują w kontrolowanej temperaturze. Po winifikacji wino jest schładzane i przetrzymywane na osadzie z drożdzy. W całym procesie wytwarzania tego wina, od zbiorów po butelkowanie, minimalizowany jest kontakt moszczu z winogron i samego wina z tlenem. Dzięki temu wino lepiej utrzymuje bogate aromaty typowe dla win z Pecorino.

Przechowywanie i podawanie

image

Potencjał

Jest już w optymalnej formie, nie chowaj go w piwniczce

image

Temperatura 10-12°C

Warto je dobrze schłodzić i wyjąć z lodówki 20 minut przed podaniem

image

Kieliszek

Do białego, zwężający się ku górze

image

Dekantacja

Otwórz bezpośrednio przed podaniem

Wróć do zakupu
  • Młodo wyglądasz!

Strona Groni przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?