Simple Map
DARMOWA DOSTAWA OD 300 ZŁ

BEZPIECZNE PŁATNOŚCI SSL

WYSYŁKA W CIĄGU 24H

ZWROTY DO 30 DNI

BEZPIECZNE PŁATNOŚCI SSL

WYSYŁKA W CIĄGU 24H

ZWROTY DO 30 DNI

ZWROTY DO 30 DNI

  • Barolo DOCG

Kraj Włochy
Region Piemont
Apelacja Barolo D.O.C.G.
Kolor czerwone
Wytrawność wytrawne
Szczep Nebbiolo
Rocznik 2010
Pojemność 0,75 l
Alkohol 14%
Dostępność 24h
199.00
szt.
Wysyłka w ciągu 24h

Zamówienie telefoniczne: 784141441

W skrócie

Styl wina

Styl

Pełne, ułożone, dojrzałe, taninowe, mineralne

Region winiarski

Region

Północno-zachodnie Włochy, region Piemont, gmina Barolo

Dopasowanie wina I jedzenia

Parowanie

Podaj z duszonym mięsem z bogatym sosem lub aromatycznym risotto

Rekomendacja I nagrody wina

Rekomendacje

Tego wina nie trzeba nikomu przedstawiać, Barolo to marka sama w sobie

Notatki z degustacji

Wytrawność [?]Wytrawność wina wynika z ilości cukru, którego drożdże nie przetworzyły na alkohol podczas procesu fermentacji, czyli tzw. cukru resztkowego.

Taniny [?]Taniny występują m. in. w skórce i pestce winogron oraz drewnie beczki. Nadają winom złożoności i struktury, wywołując w ustach poczucie suchości i szorstkości, które doskonale uzupełnia się z tłustszymi daniami.

Kwasowość [?]Kwasowość wina orzeźwia i równoważy owocową słodycz. Poziom kwasowości spada z dojrzewaniem winogron. M. in. dlatego te same szczepy uprawiane w różnych strefach klimatycznych potrafią dawać tak skrajnie różne wina.

Budowa [?]Budowa lub ciało wina, to termin umowny. Poziomy słodyczy, kwasowości, tanin i alkoholu wpływają na to, czy wino postrzegamy jako lżejsze, czy cięższe.

Smaki i aromaty: [?]Czy to składniki wina? Nie, ale podczas fermentacji wino uwalnia związki odpowiedzialne za zapachy, które znamy z codziennego życia. To jedna z najwspanialszych rzeczy w winie!

czereśnia

czereśnia

malina

malina

kakao

kakao

”przyprawy

przyprawy korzenne

Opinia o winie

Dość jasna, rudoczerwona barwa, z rubinowymi refleksami.

Opinia o winie

W bukiecie aromaty czarnej wiśni, czereśni, z nutami kakao i bogatych przypraw.

Opinia o winie

W smaku aksamitne, długie i wielowarstwowe. Aromaty czereśni, malin, wzbogacone nutami przyprawowymi.

O winie

O pochodzeniu wina

Pochodzenie

Barolo to gmina we północno-zachodnich Włoszech, a także prawdopodobnie najbardziej znany region DOCG w całej Italii. Kluczowe cechy, które definiują klasyczny styl win z Barolo to słynny aromat „smoły i róż”, jasnorubinowy kolor, który z czasem zanika do granatu, mocne taniny, podwyższona kwasowość i stosunkowo wysoki poziom alkoholu.

Opis szczepu wina

Szczep

Nebbiolo to czerwona winorośl stojąca za najwyżej cenionymi winami z Piemontu, z których najbardziej znane to właśnie Barolo. Nazwa szczepu nawiązuje do mgły (nebbia), która okrywa winnice w jesienne poranki, w czasie zbiorów. Nebbiolo to bardzo aromatyczny i mocno taninowy szczep o wyraźnej kwasowości, który doskonale się starzeje i rzadko bywa pijany za młodu.

O wytwarzaniu wina

Wytwarzanie

To wino dojrzewało przez 38 miesięcy jeszcze przed opuszczeniem winnicy. Przez pierwsze 18 miesięcy dojrzewanie odbywało się w tradycyjnych dla tego regionu dużych, drewnianych beczkach, a pozostały czas wino spędziło w butelce. Wraz z upływem czasu w winie uwidaczniają się złożone, wielowarstwowe aromaty. Łagodnieją też taniny i kwasowość, których winom z Barolo nie brakuje i dlatego starzeją się tak wyśmienicie.

Przechowywanie i podawanie

image

Potencjał

Będzie zyskiwało na jakości przez kolejnych 5 lat

image

Temperatura 16-18°C

Wyjmij z lodówki 80 min przed podaniem

image

Kieliszek

Do czerwonego, klasyczny

image

Dekantacja

Pozwól mu odetchnąć przez 1h, zanim zaczniesz się nim cieszyć

Wróć do zakupu
  • Młodo wyglądasz!

Strona Groni przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?